Idag är det fettisdagen och det är väl egentligen idag som man ska äta semlor.. Eller har jag fel för mig?
 
I alla fall. Igår bakade jag semlor och bjöd hit min familj för fika. Jag körde på samma recept som jag följde förra året då de bullarna blev så himelens goda. 
 
 
Min familj var här förra året också och åt semlor men då gick den här lilla damen runt i gåstolen. Hon verkade i alla fall gilla fasters semlor!
 
 
Givetvis delar jag med mig av receptet!
 
Du behöver:
25g jäst
75g smör
2½ dl mjölk
1 krm salt
½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och blanda i salt, socker och kardemumma. Rör sist ner mjölet. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Tag upp degen på mjölad arbetsyta och forma cirka 12 stycken bullar. Lägg på en klädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk . Pensla bullarna och grädda sedan i ugn 7-10 minuter i 225 grader.
 
Jag gjorde egen mandelmassa också.
 
Du behöver:
1 dl socker
1½ dl sötmandel
Kanske lite vatten.
 
Mixa ihop med en stavmixer till en lagom konsistens!
 
Ja, resten vet ni..
Skär av ett lock och gröp ur för mandelmassan. På med grädde och locket och pudra över florsocker. Smaskens!
 
/Karolin
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej